Bugetarii sălăjeni nu primesc nici mărire salarială, nici prime

Deja obişnuiţi să fie primii pe lista „tăierilor” în ceea ce priveşte orice decizie care le-ar putea îmbunătăţi cât de cât nivelul de trai, bugetarii primesc în prag de vacanţă, o nouă lovitură. Cei 12 la sută acordaţi printr-o lege de tot râsul, nu vor exista de fapt în realitate, iar pentru vacanţe, voucherele vor ajunge probabil în buzunarele lor abia anul viitor, primele sau alte sume de bani ieşind din orice calcul.

Legea privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost publicată în Monitorul Oficial intrând astfel în vigoare din această lună. Legea prevede că atât salariaţii din mediul privat, dar şi bugetarii vor putea primi vouchere de vacanţă în limita a şase salarii medii pe economie, vouchere ce vor putea fi folosite exclusiv în staţiunile sau pensiunile turistice din România. Legea îi dezavantajează din nou în bugetari, întrucât aceştia nu vor putea primi, aşa cum alte categorii de salariaţi vor avea posibilitatea, prime sau alte sume de bani. În sectorul privat se pot acorda atât prime cât şi vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă vor avea o valoare de maximum 6.300 de lei, aceasta reprezentând însă o sumă care va rămâne doar în textul de lege, fiind greu de crezut că un angajat care nu are o funcţie de conducere sau nu se află în vârful ierarhiei vreunei companii, ar putea beneficia vreodată de ea. Legea care introduce noi modificări privind acordarea voucherelor de vacanţă stabileşte ca angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, precum şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, vor acorda angajaţilor prime de vacanţă exclusiv sub forma voucherelor de vacanţă. De partea cealaltă, angajatorii din mediul privat vor putea acorda angajaţilor proprii prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării în concediul de odihnă în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate de fiecare angajator în parte. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanţă va fi stabilită de comun acord cu sindicatele, în acest sens operându-se modificări la nivelul fiecărui contract colectiv de muncă al unităţilor. O altă noutate adusă de actul normativ stabileşte că eliberarea vouchelor de vacanţă se poate face şi în format electronic, nu doar pe hârtie. Voucherele de vacanţă pe suport electronic sunt de fapt, bonuri de valoare emise în format electronic destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice. Forma acordării voucherelor de vacanţă va fi stabilită de fiecare angajator în parte, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.

Bugetarii- ciuca bătăilor

 

Bugetarii nu primesc prima lovitură prin aceste vouchere care le exclude practic orice altă primă sau sumă primită până acum.

Mult trâmbiţata mărire de salarii cu un procent de 12 la sută este o altă şarjă de praf în ochi, practic un lucru irealizabil pentru bugetari de vreme ce bugetele pentru acest an sunt deja cu praful pe ele, având în vedere că au fost făcute şi aprobate cu mult timp în urmă. Iar o rectificare nu mai posibilă pentru că, -ne întoarcem de unde am plecat- nu sunt bani. Practic, vestea e doar pe hârtie pentru că în Sălaj, bugetarii nu vor vedea în veci aceşti bani. Primarul zălăuan, Radu Căpîlnaşiu, s-a declarat la rândul său revoltat de această situaţie, spunând că în afară de profesori, „nicio categorie de bugetari, în afară de profesori, nu va primi mărirea de salariu de 12 la sută, aprobată doar pe hârtie, pentru că aceşti bani nu există.”

Lucru cât se poate de adevărat. Guvernul a ştiut toate acestea însă în spiritul de sfidare şi bătaie de joc pentru aceşti salariaţi, pentru sindicatele care se dau de ceasul morţii ca să obţină, până la urmă, nişte drepturi care pe hârtia guvernanţilor sunt egale, au dat drumul la o lege ştiind că nu are şanse să fie pusă în aplicare.

Din spusele Primarului, în Zalău, doar pentru cadrele didactice există posibilitatea acordării acestor bani, în rest, lucrătorii din Primărie, Consiliul Judeţean şi celelalte instituţii, sunt, ca de obicei, tăiaţi de la porţie şi primesc acelaşi răspuns: „nu sunt bani”. Pentru ei… că în rest, pentru alţii sau altele, bani sunt şi vor fi mereu.

Leave a Comment